Pengambilan protien membantu menghasilkan sel baru
maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan
protien sebenarnya ?
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti
ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah
apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita
akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap
minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan
terutama yang bergoreng.
Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu
membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada
sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel
yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH PROTEIN?
Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells
and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel.
Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang
LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan
yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes,
antibodies and neurotransmitter.
25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku,
rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya
mengatakan kita adalah protein.
Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’
dan badan kita terdiri daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein
berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah
dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang
beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang
ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok
binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN
Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet
harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara
biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi
tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang
baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi
mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi
semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu
yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh
tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium
dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis,
pewarna dan bahan pengawet.
PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya,
iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui
Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh
Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai
hinggalah diproses.
RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap
jangkitan)
Kelebihan ESP ini ialah;
o
membantu membina dan perbaiki
tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem.
Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
o
menyediakan 14gram protein kacang
soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
o
setiap hidangan membekalkan 50%
daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
o
kandungan fitoestrogen untuk
kesihatan prostat,payudara dan menepous
o
indeks glisemik yang rendah untuk
membantu mengekalkan paras gula dalam darah
Jadi... Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau
minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for
weight management)
Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)
Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less
late pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin
kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas
jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina
sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
*credit to group Jutawan
No comments:
Post a Comment